ÖSYM tarafından 2000 yılından bu yana gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı (DGS), meslek yüksekokulu ve açık öğretim ön lisans programı mezunlarının lisans eğitimine dikey geçiş yapmalarını sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Bu sınav, 50'si sayısal ve 50'si sözel olmak üzere toplamda 100 çoktan seçmeli sorudan oluşuyor ve adaylara 135 dakika süre veriliyor.
ÖSYM'nin verdiği bilgilere göre, DGS sayısal ve sözel içerikli sorularıyla adayların akıl yürütme yeteneklerini test etmektedir. Farklı alanlarda eğitim alan yükseköğretim kurumu mezunlarının bu sınavda başarılı olmaları için konu seçimleri buna göre yapılmaktadır.
DGS başvuruları artık tamamen dijital ortamda gerçekleştiriliyor. Adayların, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden bireysel olarak başvurularını yapabilmeleri için geçerli fotoğraf ve eğitim bilgilerinin sisteme kayıtlı olması gerekiyor. Ön lisans mezunu olan veya son sınıfta eğitim gören her aday, belirli şartlar altında bu sınava girebilir.
ÖSYM, DGS'ye giriş sayısında herhangi bir kısıtlama olmadığını duyurdu. Adaylar, istedikleri kadar kez bu sınava katılabilirler. Ancak sınav sırasında adayların ilk 100 dakika içerisinde ve son 15 dakika öncesinde salonu terk etmeleri yasaklanmıştır. Sınavı tamamlayan adayların, soru kitapçığı ve cevap kağıtlarını görevlilere eksiksiz teslim etmeleri gerekmektedir.
DGS, temel olarak Türkçe ve matematik konularından oluşmaktadır. Sayısal bölüm; sayılar, cebir, geometri ve sayısal akıl yürütme konularını içerirken, sözel bölüm ise; sözcükte anlam, cümlede anlam, cümle analizi, paragraf, anlatım bozuklukları ve sözel mantık konularını kapsamaktadır.
SİZE ÖZEL TEKLİFİMİZ?
2025 DGS Video Hazırlık Kursu
- Video Dersler
- DGS
- Hemen başvurunu yap, anında tüm dersleri istediğin zaman, istediğin kadar izlemeye başla!